Nasterea este de regula impartita in 3 faze, insa aceasta divizare nu este tocmai realista, de vreme ce si acestea sunt impartite, la randul lor, in subfaze. Primul stadiu este considerat travaliul, divizat in travaliu timpuriu, travaliu activ si tranzitie. Cel de-al doilea stadiu este cel al impingerii, iar cel de-al treilea consta in nasterea propriu-zisa si in eliminarea placentei.

Travaliul timpuriu

Acest stadiu are loc in majoritatea cazurilor si este caracterizat de contractii regulate care nu dureaza foarte mult si nu au o frecventa crescuta. Contractiile pot dura intre 30 si 45 secunde si se pot repeta la fiecare 10 minute. Acesta este cel mai confortabil stadiu al nasterii naturale, in timpul caruia corpul se pregateste pentru intregul proces. In aceasta faza, dilatatia nu depaseste 4 centimetri.

Travaliul activ

Travaliul activ este mai intens si este caracterizat de contractii mai lungi, mai puternice si mai intense. Repetarea acestora are loc la fiecare 3-5 minute, iar durata lor poate ajunge pana la 60 secunde. Dilatatia in acest stadiu ajunge la 5-7 centimetri.

etapele nasterii zen mami

Tranzitia

Tranzitia este cea mai scurta, dar probabil si cea mai dificila faza a nasterii naturale. Poate genera senzatii coplesitoare care iti vor zdruncina concentrarea. Contractiile sunt foarte puternice si au rolul de a dilata cervixul. Acestea dureaza intre 90 si 120 secunde cu pauze de aproximativ 1 minut intre ele. Intreaga etapa poate dura intre 30 minute si 2 ore. O mare parte dintre femeile care aleg nasterea naturala nu isi amintesc foarte bine aceasta etapa, timpul pare distorsionat iar “amnezia” de dupa este destul de comuna.

Etapa impingerii

Aceasta faza incepe cand dilatarea ajunge la 10 centimetri si poate dura cateva minute sau cateva ore. Este considerata de catre mamici cea mai motivanta si confortabila etapa a nasterii.

Impingerea este mai usor de suportat decat tranzitia, contractiile sunt diferite, iar corpul tau se va descurca singur, fara a fi nevoie de eforturile tale intentionate. Acest lucru se intampla datorita contractiilor uterului, care ajuta si la dilatarea completa a cervixului. Medicii le recomanda viitoarelor mamici sa nu impinga voluntar decat daca simt o nevoie intensa de a face asta, nevoie care apare de regula dupa ce corpul impinge de la sine, dupa ce fatul este intr-o pozitie perfecta, dupa ce dilatarea isi atinge maximul si dupa ce tesuturile s-au intins suficient. Impingerea voluntara prematura poate duce la complicatii, suferinte fetale, pozitii defectuoase, intinderi ale ligamentelor, rupturi ale perineului si forceps sau extractie in vid.  Asadar, este recomandat sa lasi fatul sa coboare singur. In plus, asta te va ajuta sa iti conservi energia pentru mai tarziu.

Eliminarea placentei

Aceasta faza are loc de regula dupa ce tu iti vei tine fiul sau fiica pentru prima oara in brate, asa ca nu ii vei acorda prea multa atentie. Incepe in momentul nasterii propriu-zise si se termina prin eliminarea completa a placentei. Dureaza pana la 20 minute pana ce aceasta sa se detaseze de peretii uterului, insa cazurile de durata mai lunga nu sunt considerate anomalii. Placenta se va desprinde de peretii uterului si va fi eliminata prin canalul de nastere.

Află care sunt etapele unei sarcini prin cezariana »»

One comment

Care sunt etapele unei nașteri naturale?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *