Menstruatia genereaza schimbari importante in organismul tau, iar acestea pot avea o influenta destul de proeminenta si asupra alaptarii. Chiar daca nu ai inca scurgerile specifice menstruatiei – acestea pot sa apara dupa cateva saptamani de la nastere, dupa momentul in care mesele bebelusului devin regulate sau chiar dupa intarcare, ovulatia isi urmeaza cursul normal, iar simptomele nu intarzie sa apara.

Iata care sunt transformarile produse de-a lungul ciclului menstrual asupra alaptarii:

lapte bebelus zen mami

Ovulatia si agitatia bebelusului

Cu 5-6 zile inainte de ovulatie, laptele incepe sa isi schimbe compozitia: lactoza si potasiul scad, iar cantitatile de clor si sodiu din laptele matern cresc. Gustul laptelui este mai sarat, iar acest lucru il poate agita pe bebelus. In unele cazuri, copiii refuza sanul pentru o perioada. Aceste schimbari se pot intinde pana la 5-6 zile dupa ovulatie, moment in care totul ar trebui sa revina la normal. Schimbarile de compozitie si gust din aceasta perioada sunt similare cu cele din timpul crizelor de mastita si cu cele care au loc in perioada intarcarii, asadar si reactiile bebelusului tau pot fi destul de intense.

Scaderea productiei de lapte in timpul ciclului menstrual NU este o regula, dar, din cauza modificarilor biochimice care au loc in organismul tau in timpul menstruatiei, productia de lapte poate fi mai mica in aceasta perioada. Iti vei da seama de asta in cazul in care bebelusul tau iti cere mai mult lapte, tocmai pentru a stimula in mod natural producerea acestuia.

Cresterea sanilor si durerile mameloanelor

Probabil esti deja familiarizata cu cresterea dimensiunii sanilor in timpul menstruatiei, dar nu si cu durerile mameloanelor; acestea sunt insa frecvente mai ales dupa nastere, in perioada ce preceda ciclul menstrual. Sensibilitatea dureaza doar cateva zile, iar situatia poate fi gestionata mai bine daca pozitia bebelusului tau, respectiv atasarea acestuia la san sunt corecte in timpul alaptarii.

Vezi si cum sa alegi corect pompa de san »»

Categories: Alăptarea

One comment

Care este legătura dintre menstruație și alăptare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *