Cele mai multe femei care aleg sa nasca prin cezariana nu o fac din cauza unor complicatii sau a recomandarilor medicale, ci doar pentru ca pare o varianta mai confortabila si mai usoara de a-si aduce pe lume copiii.

Desi sustinem nasterea naturala atunci cand nu exista riscuri, sunt si situatii in care cezariana nu poate fi evitata, tocmai pentru a putea preveni eventuale complicatii:

1. Prolapsul de cordon ombilical

Atunci cand cordonul ombilical iese la suprafata inaintea copilului, ii poate pune in pericol sanatatea. Contractiile uterului pot sugruma cordonul, iar cantitatea de sange pompat catre copilul tau se diminueaza considerabil.2.

2. Rupturile uterine

Uterul poate suferi o ruptura in perioada sarcinii sau chiar in timpul nasterii. In acest caz, hemoragia rezultata poate bloca oxigenul destinat copilului, asa ca cezariana este mai mult decat dezirabila in acest caz.

3. Desprinderea de placenta

Un procent din femeile insarcinate se confrunta cu aceasta problema in al treilea trimestru de sarcina. Desprinderea de placenta de peretele uterin poate provoca hemoragii si dureri, deloc benefice bebelusului.

4. Pozitia transversala sau pelviana a copilului

Atunci cand pozitia copilului nu este cea potrivita pentru o nastere naturala usoara, este recomandat sa iei in calcul cezariana. Astfel vei evita o multime de riscuri, de la reducerea fluxului de oxigen care ajunge la bebelus, la hemoragii ale mamei.

5. Afectiunile si anomaliile

Daca din ecografiile si consultatiile anterioare ai descoperit ca micutul tau sufera de o afectiune sau prezinta o anomalie, cel mai indicat este sa eviti orice alte complicatii si sa alegi varianta sigura a cezarienei.

6. Sarcina multipla

Daca esti insarcinata cu gemeni, tripleti s.a.m.d., singura ta sansa sa ii nasti sanatosi si fara probleme care sa ii afecteze atat pe ei, cat si pe tine, este cezariana.

7. Starea ta de sanatate

Daca suferi din cauza unor malformatii congenitale de bazin osos, de infectii sau de o afectiune cardiaca ori pulmonara, poti proteja si monitoriza mai bine starea de sanatate a amandurora daca optezi sa nasti prin cezariana.

8. Interventii anterioare

Daca ai mai facut deja o cezariana, ia-ti gandul de la nasterea naturala. Uterul tau ar putea suferi mari leziuni daca l-ai supune la asa ceva, asa ca o alta cezariana ramane varianta cea mai sigura.

9. Placenta praevia

Cand placenta este in partea de jos a uterului si blocheaza calea bebelusului, nu iti ramane decat sa fii diagnosticata si supusa la operatia de cezariana.

10. Stresul fetal

Stresul fetal apare de regula atunci cand bebelusul nu primeste suficient oxigen. In aceasta situatie, datoria ta este sa ii oferi sansa de a se oxigena mai bine, supunandu-te la acceptarea unei invitatii pe masa de operatie.

10 situatii in care nu poti evita cezariana 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *