Ai auzit, cu siguranta, multe lucruri despre “durerile facerii” si nici unul nu te-a facut sa exaltezi de bucurie. Cu toate astea, trebuie sa stii ca exista cateva trucuri care vor face totul mai suportabil si mai zen:

1. Respiratia ritmica

Respira adanc, intr-un ritm lent, in timpul contractiilor. Asta te va ajuta sa scazi tensiunea pe care o simti. Alterneaza cu respiratie rapida (de 20-30 de ori pe minut) si antreneaza-ti partenerul sa te ajute in cazul in care pierzi ritmul; poate face asta din priviri, miscari ale mainii sau ale capului sau chiar daca-ti vorbeste in timpul contractiilor.

2. Imaginatia

Gandeste-te la ceva ce te face fericita; poate fi chipul persoanei iubite, poate fi un peisaj de care te-ai bucurat, poate fi perna ta favorita – orice te face sa te simti bine. Astfel vei reusi sa devii mai putin constienta de durere si sa visezi cu ochii deschisi. Poti imbunatati momentul cu muzica preferata, cu o voce calma a cuiva drag, cu sunetul valurilor izbindu-se de tarm, important este sa iti imaginezi ca te afli intr-un mediu in care te simti fericita si linistita.

3. O baie relaxanta sau un dus caldut

Apa calda te va ajuta sa te relaxezi, iar daca ai posibilitatea sa stai intr-o pozitie confortabila in timp ce-ti scufunzi durerea fizica, e cu atat mai bine. O baie in cada sau un dus caldut, in timp ce stai pe un scaun pot face minuni in timpul travaliului.

4. Miscarea si masajul

Misca-te cat de mult poti. Plimba-te prin casa sau prin salon, intinde-te, leagana-te, apleaca-te si ridica-te. Unele pozitii ti se vor parea mai confortabile decat altele si in felul acesta iti va fi mai usor sa o gasesti pe aceea in care te simti cel mai bine. Masajul poate, de asemenea sa faca minuni, dar nu te gandi la un specialist; roaga-ti partenerul sau pe cineva apropiat sa iti maseze mana, sa te mangaie pe obraji, sa se joace prin parul tau sau sa iti apese usor umerii si omoplatii; atingerea in sine este importanta, pentru ca poate fi o modalitate prin care cei dragi te reasigura de prezenta si de sprijinul lor.

5. Compresele calde si reci

O compresa calda pe partea inferioara a abdomenului, pe spate sau pe umeri iti poate reduce durerea. Nici cele reci, plasate pe piept, fata sau gat nu sunt inutile, deoarece iti vor reduce bufeurile si iti vor spori simtitor starea de confort.

 

Categories: Nașterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *