Foarte multa lume traieste cu impresia ca nasterea prin cezariana este floare la ureche comparativ cu cea naturala, dar lucrurile nu stau deloc asa. Din punct de vedere tehnic pare intr-adevar mai usor, dar despre durerile post-operatorii si despre perioada de recuperare nu se inghesuie nimeni sa vorbeasca.

Iata doar 9 dintre lucrurile neplacute de care vei avea parte dupa nasterea prin cezariana:

Vei vrea sa stai in pat toata ziua

Dupa perioada agitata cu vizite peste vizite si cadouri peste cadouri, vei avea un adevarat soc cand vei ajunge sa iti petreci timpul doar cu copilul tau si te vei simti foarte singura, asa ca patul va deveni refugiul tau. Nu te teme de aceasta “singuratate” si priveste partea pozitiva a lucrurilor: vei avea timp sa ajungi la zi cu toate serialele daca micutul tau binevoieste sa si doarma.

Calmantele

Vei avea nevoie de ele ca de aer. De altfel, este foarte posibil sa ti le recomande chiar medicul, indiferent daca vorbim despre antiinflamatoare sau de alte calmante. Din fericire, aceasta perioada nu va dura mai mult de doua saptamani.

Abstinenta

In primele saptamani, sangerarile si incizia inca nevindecata te vor face sa nici nu iti doresti sa faci sex. Recuperarea se face in timp, iar perioada de recuperare pentru femeile care nasc prin cezariana este mult mai lunga decat cea a nasterilor naturale. In plus, nu e exclus sa experimentezi dureri abdominale in timpul sexului pentru un timp destul de indelungat dupa nasterea prin cezariana.

Constipatia

Nimeni nu vorbeste despre asta, dar efectul medicamentelor calmante pe fondul hormonilor de sarcina va duce, inevitabil, la constipatie si dureri abdominale. Pentru a avea situatia sub control, nu putem decat sa iti recomandam o dieta echilibrata si un consum optim de lichide.

Coplesirea

Indiferent daca ai nascut prin cezariana sau natural, nu ai cum sa scapi de asta. Te vei simti necalificata pentru noul tau rol, iar durerile post-operatorii cu siguranta nu te vor face sa te simti mai bine.

Alaptarea

Totul pare natural si cumva multumitor atunci cand te gandesti la alaptare, dar sa faci asta dupa o operatie nu e tocmai cel mai placut lucru din lume. Desigur, partea buna este ca vei putea alapta imediat dupa nastere.

Centura abdominala

O vei purta constant in jurul taliei si iti va fi de folos, pentru ca te va ajuta sa iti revii mai bine dupa operatie si iti va proteja rana. Cu toate astea, nu e nici cel mai confortabil si nici cel mai fancy accesoriu.

Tristetea

Sa nu crezi ca nasterea prin cezariana iti creeaza un scut anti-tristete sau impotriva depresiei postnatale. Daca experimentezi astfel de sentimente, cel mai bine ar fi sa discuti cu un specialist despre asta; este foarte posibil ca depresia post-partum sa nu dureze mult si sa nu fie acuta, dar un psiholog te va ajuta sa intelegi mai bine ce se intampla cu tine si sa te adaptezi la noua situatie.

Gazele

Nu vei putea tusi, nu vei putea stranuta, iar flatulenta iti va deveni total straina. De fapt, din cauza durerilor post-operatorii, iti va fi imposibil sa elimini aerul si gazele pe orice cale.

 

9 urmari neplacute ale nasterii prin cezariana despre care nu vorbeste nimeni 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *