Datorita atat tehnologiilor avansate, cat si a unei preocupari tot mai intense a omenirii in privinta sanatatii, nasterea s-a transformat dintr-un proces biologic natural intr-un adevarat eveniment medical.

In vreme ce pentru anumite situatii este absolut necesara interventia unui medic, in cele mai multe cazuri travaliul si nasterea pot decurge natural, de la sine, sub supravegherea neinvaziva a medicului. Iata doar cateva dintre beneficiile nasterii naturale pe care nu le poate contesta nimeni:

Te vei simti si vei fi libera

Odata ce ti s-a administrat epidurala, vei fi tintuita in pat si nu vei avea posibilitatea sa te misti catusi de putin. Daca aceasta nu este absolut necesara, bucura-te de avantajul de a te misca in timpul nasterii, de a impinge cu adevarat atunci cand este nevoie, de a-ti schimba pozitia cu una mai confortabila, de a avea un simt mai pronuntat al controlului. In plus, daca ai parte de o nastere care dureaza ore bune, vei avea libertatea sa te hidratezi sau chiar sa te alimentezi cu o gustare bogata in nutrienti.

Vei evita o serie de interventii

Dupa administrarea dozei pentru dilatare, medicul iti va oferi probabil si medicamente care sa stimuleze contractiile, respectiv travaliul. In cazul nasterii naturale totul se va intampla natural si nu vei avea nevoie de nici unele dintre acestea, asa ca intreaga experienta ar putea fi chiar mai putin obositoare decat o nastere programata.

Vei evita o interventie chirurgicala

Daca riscul de a fi nevoita sa nasti prin cezariana este de 30%, chiar si planuirea din timp a unei nasteri naturale si exersarea cu un specialist pot reduce acest risc pana la valoarea de 5%. O multime de studii arata ca epiduralele cresc riscul cezarianei, desi legatura directa dintre cele doua nu a fost demonstrate. Mai mult decat atat, monitorizarea fetala electronica a fost asociata cu cresterea consumului de medicamente anti-durere.

Vei naste mai repede

Oxitocina va transmite semnale uterului tau sa se contracte, asa cum va transmite si creierului tau ca ai nevoie de endorfine pentru a putea face fata durerii. Epidurala nu doar ca va inhiba productia naturala de oxitocina, dar te va si amorti de la brau in jos, asa ca te va impiedica sa impingi natural si implicit va ingreuna si prelungi intregul proces.

Copilul tau va fi in siguranta

Tot din cauza epiduralei, copilul tau va primi mai putin oxigen in cazul unei nasteri prin cezariana. Pe de alta parte, la nasterile natural, corpul mamelor, respectiv uterul acestora si placenta vor ajuta micutul sa elimine toxinele.

Vei fi cu adevarat prezenta la nastere

Calmantele te pot face sa te simti deconectata de proces, lucru neintalnit in cazul nasterilor naturale nestimulate. Experienta ta va fi diferita, mult mai tactila, mai emotionanta si mai autentica. Datorita exploziei de endorfine, vei simti pur si simplu cum mintea ti se conecteaza cu trupul.

Te vei simti puternica

Sudoarea, lacrimile si durerea de care ai parte in timpul nasterii te pot transforma complet si te vor face, cu siguranta, sa te simti mai puternica, mai increzatoare in fortele proprii, mai capabila, mai de neoprit. Toate acestea iti vor fi de folos, cu atat mai mult cu cat in primele saptamani dupa prima nastere femeile sunt supuse presiunii de a nu cunoaste nimic despre viata de parinte.

Vei putea alapta imediat

Femeilor care au facut cunostinta cu epidurala, cu calmantele sau cu alte medicamente in timpul nasterii le este destul de dificil sa alapteze in primele zile dupa nastere. Acest lucru se intampla, in principiu, deoarece substantele din aceste medicamente fac bebelusul sa se simta somnoros si sa ignore tentativele tale de a-l hrani. Asa cum era de asteptat, concluzia este ca femeilor care nasc natural le este mai usor sa creeze o legatura cu copilul in primele zile din viata acestuia, inclusiv in ceea ce priveste nutritia.

Iti vei reveni rapid

Spre deosebire de nasterea chirurgicala, cea naturala este mai usoara in privinta recuperarii. Oxitocina iti va oferi un plus de energie, asa ca perioada de “apatie si neputinta” de dupa nastere va fi scurta si blanda.

Copilul tau va fi mai sanatos

Bacteriile intestinale ale copilului tau vor fi, dupa o nastere naturala, capabile sa fortifice imunitatea si sa incurajeze si sustina o digestive sanatoasa. Explicatia este simpla: copiii nascuti natural au o flora intestinala mult mai diversificata decat cei nascuti prin cezariana, datorita trecerii prin “canalul nasterii”. Pont: alaptarea va fi un plus pentru stimularea imunitatii.

Obezitatea, astmul si diabetul de tip 1 sunt mult mai intalnite in randul adultilor nascuti prin cezariana decat in cel al acelora nascuti natural, iar acesta este un argument extra care atesta ca sanatatea florei intestinale poate influenta buna dezvoltare si crestere pana si in viata de adult.

Mai mult decat atat, s-a demonstrat ca in timpul nasterii naturale, creierul copiilor este influentat de proteina UCP2, care regleaza comportamente legate de memorie, invatare, orientare in spatiu, rezistenta la stres. Aceeasi proteina le permite celulelor sa metabolizeze grasimea din laptele matern, asadar, indirect, este benefica si pentru stimularea lactatiei.

Copilul tau va avea abilitati motorii si sociale mai bune

Copiii nascuti natural sunt expusi unor riscuri mult mai reduse in cazul transfuziilor de sange, al anemiei si al volumului sanguine redus. Conform unor studii de specialitate, copiii nascuti natural au o motricitate superioara, iar abilitatile lor sociale sunt mai dezvoltate. Explicatia are legatura cu hormonii de nastere si cu flora bacteriana la care sunt expusi in timpul nasterii.

Bonus: nasterea naturala este si mai accesibila din punct de vedere financiar decat cea asistata, asa ca ai toate motivele sa o alegi in detrimental cezarianei, daca sarcina ta decurge normal si nu exista complicatii.

Beneficiile nasterii naturale 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *