Daca din anumite motive ti-a fost recomandat sa nu nasti natural sau ai luat singura aceasta decizie, dupa ce ai comparat cele doua metode si ai stabilit ca cezariana ti se potriveste mai bine, trebuie sa stii si care sunt etapele unei nasteri obisnuite prin cezariana. Inainte de toate, trebuie sa iti spunem ca majoritatea nasterilor prin cezariana dureaza putin peste o jumatate de ora. Iata cum decurg lucrurile:

Incizia

Medicul care te asista la nastere iti va face o incizie orizontala de 15-20 centimetri lungime, de-a lungul segmentului uterin inferior. Astfel, muschii tai abdominali vor fi expusi, iar medicul va putea sa ii repozitioneze lateral pentru a expune vezica. Dupa ce accesul la vezica este obtinut, aceasta va fi, de asemenea, indepartata cu ajutorul unui retractor. Medicul va avea acces dupa aceasta procedura la partea inferioara a uterului, pe care va realiza, de asemenea, o incizie orizontala cu o lungime de 10-12 centimetri. Prin aceasta incizie va fi eliminat in prima faza lichidul amniotic, cu ajutorul unui tub de aspirare. Dupa eliminarea lichidului, medicul va putea vedea clar, in functie de pozitia copilului, umarul acestuia sau partea inferioara a spatelui său.

Nasterea propriu-zisa

In cazul nasterilor la termen, capul copilului va fi pozitionat in jos; acesta se va afla putin mai jos decat incizia facuta de medic. Daca acesta se afla in pozitie pelviana, partea aflata mai jos de incizie va fi fundul sau. Medicul va folosi un forceps (in cazul nasterilor la termen si al pozitiei cu capul in jos a copilului) sau isi va utiliza mainile pentru a scoate in prima faza capul, respective fundul copilului, din zona pelviana. Este posibil sa simti aceasta actiune chiar daca te afli sub anestezie totala.

Dupa scoaterea capului bebelusului, vor fi aspirate toate fluidele din nasul si gura acestuia, cu atat mai mult daca in lichidul amniotic exista meconiu. Medicul va trage apoi restul corpului copilului din bazinul tau, ca o ultima faza a procesului nasterii propriu-zise. Acest moment va fi considerat ora nasterii.

De regula, durata intregului proces nu depaseste 5 minute. Daca totul decurge normal, mamica isi poate vedea copilul imediat dupa ce a fost scos. Urmatoarea etapa consta in clamparea si taierea cordonului ombilical, respectiv preluarea bebelusului de catre un medic neonatolog.

Eliminarea placentei

Dupa predarea bebelusului catre medicul neonatolog, medicul care te asista la nastere si anestezistul iti vor administra intravenos un medicament hormonal bogat in oxitocina. Acesta va determina uterul sa se contracte, iar sangerarea va deveni stabila. Perfuziile cu oxitocina sunt frecvent folosite si in cazul nasterilor naturale, asa ca nu exista nici un motiv de ingrijorare in privinta lor.

Medicul va trage usor cordonul prin incizia existenta si, daca este nevoie, va indeparta manual placenta din uter. Dupa verificarea placentei, medicul o va depozita intr-o punga speciala din plastic si o va arde, alaturi de celelalte elemente reziduale contaminate cu sange.

Coaserea

Dupa expulzarea placentei, incizia va fi inchisa in ordinea inversa deschiderii, iar uterul va fi scos din abdomen si inchis cu o cusatura intradermica. Pentru aceasta se folosesc fire care se dizolva in organism. Dupa coasere, uterul va fi amplasat in pozitia obisnuita, iar muschii abdominali vor fi, de asemenea, repozitionati deasupra acestuia. Medicul va folosi acelasi tip de fire pentru a coase grasimea care acopera muschii abdominali.

Ultima etapa este coaserea pielii. Cusatura va fi una continua, se va face sub piele, dar va fi vizibila. Poti alege intre copci pe care va trebui sa le indepartezi ulterior sau o sutura intradermica. Capetele cusaturii vor ramane la exterior si vor fi prinse vizibil in mijlocul liniei de incizie.

In anumite cazuri, medicul poate folosi un sistem de drenaj mic (5-7 milimetri) pentru a elimina sangele scurs in urma operatiei, care ar putea fi colectat sub incizie. Cantitatea de sange poate varia intre 50 si 100 mililitri. Medicul poate indeparta drena dupa o zi sau doua de la operatie sau atunci cand considera ca a fost eliminat sangele.

Vezi si care sunt etapele unei nasteri naturale »»

nastere cezariana zen mami

One comment

Cum decurge nașterea prin cezariană?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *