Un strănut nu este întotdeauna un strănut, însă decizia de a-ți duce copilul la grădiniță sau de a-l ține câteva zile acasă poate fi una destul de dificilă, cu atât mai mult dacă nu ai cu cine să îl lași acasă și trebuie să îți iei concediu medical, iar deadline-urile de la serviciu sunt tot mai multe.

Nu ești singura mamă care își pune astfel de întrebări și are astfel de dubii. Pur și simplu, uneori e greu să îți dai seama dacă simptomele sunt veritabile semnale de alarmă și reprezintă un pericol și pentru ceilalți copii sau dacă sunt întâmplări singulare. De aceea, îți vom dezvălui care sunt acele simptome pe care trebuie să le iei în serios și pentru care este nevoie să luați o pauză de la colectivitate:

simptome care îți indică faptul că nu trebuie să îți duci copilul la grădiniță

1. Febra

Un semn destul de ușor de măsurat și pe care nu trebuie să îl ignori este temperatura, atunci când aceasta depășește 38 de grade Celsius. Febra este un simptom asociat cu infecțiile, ceea ce înseamnă că micuțul tău nu doar că nu se simte bine, dar îi poate pune în pericol și pe ceilalți copii, prin răspândirea germenilor. În plus, chiar dacă reușești să îi scazi temperatura cu ajutorul medicamentelor, poate fi în continuare contagios, așa că acest lucru nu reprezintă o soluție sau un mijloc prin care mersul la grădiniță devine sigur.

2. Voma sau scaunele moi

Scaunele moi și stările de vomă nu sunt doar greu de gestionat din punct de vedere al igienei, ci și unele dintre cele mai inconfortabile și neplăcute simptome de care poate suferi un copil. Chiar dacă intenționezi să îl duci la grădiniță când se întâmplă asta, șansele să fii chemată să îl iei acasă la primul episod palpabil sunt foarte mari. De altfel, pot fi semnele unei infecții virale sau bacteriene care se răspândește destul de ușor, așa că cel mai sigur ar fi să găsești soluții pentru a-l ține acasă și pentru a-i urmări stările.

simptome care îți indică faptul că nu trebuie să îți duci copilul la grădiniță

3. Tusea continuă

Atunci când copilul tău tușește de câteva ori, nu există motive să intri în panică. În cazul în care tusea este, însă, continuă, e indicat să îl supraveghezi. Îți vei da destul de ușor seama care sunt diferențele dintre o tuse ușoară și una persistentă și cel mai bine ar fi să îl programezi la o consultație de specialitate, mai ales dacă există și alte simptome asociate cu aceasta, precum durerile în gât, respirația neregulată sau durerile în piept. De asemenea, poți ameliora tusea cu ajutorul unui sirop pe bază de ingrediente naturale, precum este Meltus, în paralel cu medicamentele recomandate de medic.

4. Durerea și inflamațiile

Deși capacitatea copiilor de a suporta durerea este diferită, nu poți ignora acest simptom. Iar când aceasta durează mai mult de două ore sau este asociată cu alte simptome precum febra sau apariția unor iritații cutanate, vei ști că trebuie să programezi o consultație cât mai repede.

Iar varianta mersului la grădiniță în astfel de condiții este exclusă, nu doar din cauza pericolului de contagiere, dar și pentru că micuțul tău nu se va simți deloc bine în astfel de condiții. 

5. Plânsul constant

Plânsul poate fi unul dintre cele mai dificil de descifrat simptome, mai ales în rândul copiilor cu vârste foarte fragede. Nu știi niciodată sigur dacă plânge pentru că vrea să rămână acasă sau pentru că se simte rău. Uneori pot fi chiar ambele variante, însă, indiferent de motiv, plânsul îl va împiedica pe micuțul tău să participe la activitățile de grup de la grădiniță. Fă în așa fel încât să îți dai seama dacă statul acasă poate fi de ajutor și, la urma urmei, ai încredere în instinctele tale materne pentru a decide dacă să îl duci sau nu la grădiniță.

Tu în ce situații faci eforturi pentru a rămâne acasă, alături de copilul tău? Care sunt semnele care îți indică faptul că i-ar prinde bine o perioadă liniștită, alături de tine, de un membru al familiei sau de un babysitter, în detrimentul colectivității?

Acest articol este sustinut de Meltus

Meltus


Categories: Parenting

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *