“Copilul meu asculta Mozart când mănâncă, Beethoven la joaca, Chopin la somn, Ceaikovski la baie si Bach când e supărat. Merge la ateliere de scriere literară, compune poezii, sper sa câștige medalia de aur la concursul de înot si face intensiv engleză si germana. De curând a hotărât ca e raw vegan si ca bea doar apa de izvor. La 7 ani as vrea sa il înscriu si la cursuri de japoneza, dans contemporan si neaparat sa învețe sa cânte la un instrument muzical.”

Super. A mea se joaca in nisip, asculta Despacito, mănâncă dacă si cât vrea, doarme pana la 11, nu spun la cât adoarme seara, a învățat cuvinte in engleză de la Dora Exploratoarea si încă il încurca pe “l”cu “r”. 😊

De când am început sa port dialoguri inteligibile cu copilul meu am hotărât sa nu treacă nicio zi fără sa ii pun o anumită întrebare :”ești fericita?” Evident ca tendința copilului la început este sa spună “da” de fiecare data, dar la un moment dat, când începe sa aibă încredere in tine, căci da, încrederea copilului se câștiga, el va spune “sunt fericit dar….”. Ei, dispariția acestui “dar” trebuie sa se transforme in scopul tău in viața pentru ca orice urmează după “dar” este motivul pentru care copilul e nefericit.

Evident ca ne dorim cu toții ca ei sa aibă cultura generală, sa știe sa cânte, sa danseze, sa schieze, sa înoate, sa cunoască 150 de limbi străine, dar s-ar putea ca ei, copii fiind pentru o scurta perioada de timp, sa dorească doar sa se joace sau sa facă lucruri amuzante cu tine. Dacă tot ce face cu tine este ca il duci de la niște profesori la alții si de la un atelier la altul, exista șanse mari sa ai un copil super deștept dar care nu prea te place.

Copilul Zen este copilul care învață de mic sa aleagă, sa ia decizii, care este luat in serios, căruia i se cere părerea, căruia i se dau explicații, care nu este obligat sa facă nimic, copilul care nu face tantrum in magazin pentru ca are încredere ca dacă i-ai spus ca ii vei lua acel ceva fără de care nu mai poate trai săptămâna viitoare chiar așa vei face, copilul pe care il ții in viața ta activa cât de mult poți si care simte ca este partener cu drepturi egale in familia voastră.

E foarte frumos sa te poți mândri cu copilul tău, dar cred ca cel mai frumos din lume este sa se mandrească el cu tine!

copilul zen mami

Categories: Parenting

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *