Vrem, nu vrem, trebuie sa acceptam ca sezonul cald si-a dat ultima suflare si ca vacantele, plajele insorite, frunzele verzi si zilele lungi sunt acum mai departe ca niciodata. Anul scolar a inceput deja, dar parca am refuzat sa constientizam, in tandem cu copiii nostri.

Cum trecem peste un nou an scolar? Cum depasim obstacolele sezonului rece? Cum ne pastram viziunea pozitiva si de unde gasim energia necesara pentru a face lucrurile sa functioneze?

Oricat de deplasat ti-ar parea, trebuie sa stii ca astfel de griji sunt mai mult decat obisnuite in randul parintilor. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci pentru a-ti intra in ritm este sa te obisnuiesti cu rutina, ceea ce-i dorim si copilului tau. Desigur, el va uri sa se culce devreme, tu vei uri sa te trezesti devreme pentru a-i pregati pachetelul, sunteti chit, dar veti face lucrurile sa mearga.

Ai cumparat deja probabil o tona de ustensile pentru scris si desenat, ai amanat plata intretinerii pentru a cumpara cel mai grozav rucsac, ai umplut dulapul cu bluze, pantaloni, pantofi “pentru scoala” si nebunia pare sa nu se termine. Esti singura care gandeste asa? Nu, pastreaza-ti zenul, este normal sa te incerce tot felul de sentimente in aceasta perioada. Trucul nostru? Incearca sa reciclezi si sa reinventezi, ar putea deveni distractiv, mai ales daca faci din asta o oportunitate de a-ti petrece timp cu micul scolar si de a crea impreuna!

Sa recunoastem, nici copilul tau nu e tocmai nerabdator sa “puna osul la treaba”. Oricat i-ar placea sa invete, sa scrie, sa-si petreaca timpul alaturi de colegi, va tanji in continuare la zilele de vacanta. Si pentru ca mintea-i va fi, cel putin o perioada, la joaca, nu il banui de alte tipuri de lipsa de concentrare. Da-i timp de acomodare si arata-I ca ai incredere in el, doar asa va putea depasi momentul si isi va reintra in ritm.

Procrastinarea e normala, o faci si tu, o fac si colegii tai de serviciu, o fac si partenerii tai de afaceri, o fac functionarii publici, o fac IT-istii, o face toata lumea. Ce te face sa crezi ca micutul tau nu o va face? Lasa-l sa experimenteze, sa speculeze, sa descopere singur eventualele consecinte. Nu e intotdeauna usor sa-I conferi astfel de libertati, dar, pe termen lung, s-ar putea dovedi mai sanatoase decat insistentele si reactiile recalcitrante.

Invatati impreuna sa va bucurati de toamna, sa va minunati de culorile frunzelor, sa inspirati adanc aerul curat de dupa ploaie, sa va infasurati in hainele cele mai pufoase. Invatati sa va energizati si sa va motivati reciproc atunci cand aveti nevoie; ganditi-va la toate succesele si momentele placute din scoala de care va amintiti cu drag si faceti o recapitulare, nu uitati sa-i treceti in revista pe cei mai buni prieteni, dar nici sa rememorati activitatile sau materiile preferate. Motivati-va reciproc pentru success; un an scolar de success este o prima treapta catre o viata de succes. Definiti acest succes impreuna, trasati-i limitele personale si personalizate, construiti-l asa cum il visati. Saditi-l intr-o toamna, ploile vor hrani rasadul, iar fructele succesului si ale dorintelor voastre nu se vor lasa asteptate.

Succes!

Cum trecem peste un nou an scolar 1

Categories: Parenting

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *