Sarbatorile se apropie cu pasi repezi, la fel si obiceiurile mai mult sau mai putin placute. S-o spunem pe-a dreapta, bezelele cu miros de piftie nu sunt nici pentru tine cea mai frecventa fantezie, de ce ar fi pentru copiii tai?

Girl Scouts, o publicatie de success din SUA, sustine ca nu ar trebui sa-ti fortezi fiica sa se-mbratiseze cu toate rudele. La urma urmei, politetea nu trebuie sa fie confundata cu tandretea, nu-I asa?

“Sa-i dam unchiului o imbratisare, a batut atata drum sa ne vedem!” sau “Uite ce cadou frumos ti-a adus matusa, da-i un pupic!” iti suna familiar? Te temi ca fiica ta ar putea sa nu ofere afectiune din proprie initiativa sau de ce faci asta? Citeste mai departe si data viitoare te vei gandi de doua ori inainte sa formulezi astfel de solicitari.

Spunandu-i copilului tau ca datoreaza cuiva o imbratisare doar pentru ca nu l-a vazut de mult timp sau pentru ca i-a adus un cadou se va putea transforma in viitor in “ii datorez afectiune fizica oricui m-a invitat la cina sau a facut ceva dragut pentru mine”, spun cei de la Girl Scouts.

Reactiile la acest subiect au fost fost variate; “Daca un adult se simte ofensat la modul serios de un copil care nu vrea sa-i ofere o imbratisare, are nevoie sa se maturizeze; desigur ca toti ne dorim ca cei pe care ii crestem sa fie iubitori si blanzi, dar sa-i determinam sa faca ceva care nu-i face sa se simta bine doar pentru ca alti adulti asteapta asta este gresit”, a scris un parinte care a rezonat cu ideile editorilor.

Refuzul de a imbratisa rudele nu trebuie privit ca lipsa de politete. Dimpotriva, este important sa empatizam cu copiii nostri in astfel de situatii si sa le aratam ca exista si alte cai de a-si exprima gratitudinea si dragostea. Poti spune cuiva ca ti-a lipsit cu un zambet, cu o strangere de mana sau cu o privire, iar copilul tau are nevoie sa stie ca poate alege calea cea mai confortabila pentru el.

La ce varsta trebuie sa ne invatam fiicele despre consimtamant?

De la dezvoltarea abilitatilor de leadership la modalitatile prin care poti depasi dezastrele naturale, fiicele noastre au o multime de lucruri de invatat de-a lungul vietii, iar consimtamantul este unul dintre primele concepte cu care ar trebui sa le familiarizam, la fel si afectiunea neconditionata. In vremuri in care hartuirea sexuala nu mai este un subiect tabu, ci unul zilnic, este important pentru copiii nostri sa stie unde sa traseze limite.

Notiunea de consimtamant poate parea una destinata adultilor, dar in realitate este nevoie de ea si in viata copiilor nostri. Lectiile pe care le oferim in copilarie privind granitele fizice vor avea urmari toata viata si ne pot influenta felul in care ne percepem individualitatea si corpul pe masura ce inaintam in varsta. Invatandu-ti fiica despre consimtamant o poate ajuta sa isi inteleaga drepturile, sa inteleaga cand acestea sunt incalcate, sa stie cand trebuie sa ceara ajutor.

Majoritatea copiilor simt nevoia in mod natural sa ii imbratiseze si sarute pe membrii familiei, pe prieteni, uneori chiar pe vecini si, trebuie sa recunoastem, astfel de porniri sunt adorabile. Insa daca fiica ta este reticenta cu astfel de lucruri, ultimul lucru pe care trebuie sa il faci este sa o fortezi.

Asta nu inseamna ca trebuie sa-ti impingi copilul spre o maturizare precoce si spre descoperirea prematura a unor limite; o politica agresiva anti-imbratisari te-ar putea impiedica sa descoperi daca ezitarile copilului tau au o alta insemnatate, daca fiica ta este doar timida sau pur si simplu nu place pe cineva sau daca se intampla altceva cu ea si asta o determina sa nu-si manifeste fizic afectiunea. Regula este, ca de cele mai multe ori cand vine vorba de parenting, ca nu trebuie sa existe o regula si ca ar fi minunat pentru dezvoltarea copilului tau sa il incurajezi sa faca ceea ce isi doreste, sa nu se lase constrans si totodata sa nu raneasca sentimentele altora atunci cand face asta.

Tags:
Categories: Parenting

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *