Nu știu dacă problema este de tip Freudian și în adâncul sufletului nostru există suferința legată de faptul ca zilele noastre de naștere nu erau sărbătorite cu atâta fast ca cele ale copiilor din ziua de astăzi, dar cert este ca noi, mamele Zen, adorăm să pregătim petreceri copiilor noștri. Mai mult decât ziua copilului de naștere, celebrăm și fiecare an de când suntem părinți, de când totul s-a schimbat și de când suntem, deși mai obosiți, mult mai fericiți decât credeam ca e posibil sa fim.

Bineînțeles ca pana la 7-8 ani petrecerile ni le dorim mai mult noi decât ei, bineînțeles ca ei habar nu au ce înseamnă asta financiar sau logistic, pentru ei e important doar ca se simt mai iubiți, mai răsfățați, ca sunt centrul atenției și au copii și persoane dragi lângă ei.

Petrecerea nu înseamnă neaparat sume exagerate sau locuri de joaca de fițe, se poate face si acasă, pe teritoriul copilului.

Pași de urmat:

1. Să hotărâm data petrecerii!

Pare simplu dar nu e; dacă hotărăști sa ii faci ziua chiar de ziua lui si nu ai norocul sa pice vineri, sâmbătă, duminica, ia in calcul faptul ca s-ar putea sa nu vina toată lumea, in funcție de locuri de muncă si vârsta copiilor. Dacă e in weekend, hotărăște-te din timp, căci pe orele potrivite e omor ca la coada la lapte in epoca de aur!

2. Găsirea locației

Dacă nu organizați acasă, primul pas este acela de a găsi locația, lucru ușor la prima vedere dar care si el se dovedește a fi complicat. Prima oară, hotărăște bugetul si mai pune acolo un plus pentru tot felul de chestii, fie neprevăzute, fie care inițial par stupide, dar cu cât se apropie petrecere se dovedesc a fi esențiale pentru copil sau pentru tine, care deja te-ai transformat in Momzilla.

A doua etapa importantă este aceea de a stabili numărul de invitați. Ia aminte! 10 copii pot să însemne 30 de persoane ! “De ce? ” vei întreba tu, om bun, la început de drum. Îți spun de ce: pentru ca acum petrecerile de copii sunt si un loc foarte bun de socializare pentru părinți; părinții, în cel mai fericit caz, sunt 2  la care se pot adauga 1, 2 extra copii si iată că locația trebuie sa fie mărișoară si începe sa îți dispară hotărârea de la punctul 1 de a face petrecerea acasă.

A treia etapa este opțională, dar foarte educativă, in cazul in care nu dorești sa faci o petrecere surpriză si copilul are cel puțin 3 ani: da-i 3 variante si lasă-l sa aleagă el, ca la licitații. Fie mergi si le vezi înainte, fie alegi din ofertele de pe internet si rămâi la 3, apoi iei frumos copilul, il duci in cele 3 locuri, ii prezinți opțiunile si il lași sa aleagă astfel reusesti sa împuști 2 iepuri: iepurele 1, ii dezvolți puterea de decizie si il faci sa își asume deciziile luate, iepurele 2, in eventualitatea in care ceva nu ii place sau nu ii convine tu ai scăpat, a fost alegerea lui.

3. Meniul

Pare deja ca organizezi o nunta, nu ?! Ei bine, cam așa si e.

Cu meniul e si mai distractiv:

  • Afla dacă vreunul din copiii invitați are vreo alergie, intoleranță la ceva. Chestiile astea sunt foarte serioase si se pot transforma in ceva grav, așa ca fa o mică ancheta.
  • Deși numărul de copii nu e impresionant, nu uita de părinții care cel mai probabil vin de la munca si sunt hămesiți.
  • Nu exagera cu legumele si nici nu încerca sa le dai tapioca si linte, pentru ca nu vor mânca. Mergi pe clasic, pui, cartofi, pizza. Cu părinții e cam aceeași poveste, doar ca ei nu prea se joacă așa ca au mai mult timp sa mănânce, deci încearcă sa ai ceva mai mult decât alune si crănțănele.

De aici lucrurile se liniștesc. Oarecum.

De ce?

Pentru ca trebuie sa alegi ce va purta copilul, tortul, baloanele, animatorul, mașina de baloane de săpun, magician, show de breakdance si multe altele.

Te-am speriat? Stai liniștita!

Vei uita pe loc toată aceasta epopee văzându-ti copilul incredibil de fericit si ii vei câștiga încă o data inima, pentru ca ai făcut toate astea pentru el, astfel încât la anul o vei lua de la capăt 🙂

Fa din ziua copilului tău o sărbătoare

Categories: Parenting