Cea mai importanta si intensa perioada de dezvoltare pentru un copil este cea uterina. Nu ne limitam strict la dezvoltarea fizica atunci cand spunem asta si la functionalitatea organelor interne, ci si la dezvoltarea creierului.

In timpul celor 9 luni de sarcina, creierul copilului tau are parte de cea mai accelerata crestere. Tocmai de aceea, trebuie sa te asiguri ca ii vei asigura un mediu perfect pentru aceasta evolutie; odihna, alimentatia sanatoasa, miscarea fizica, hidratarea si reducerea factorilor de stres sunt doar cateva dintre lucrurile de care trebuie sa te ingrijesti cu mai multa atentie in aceasta perioada.

In primele 5 saptamani de sarcina, embrionul nici nu este format inca; micutul tau are marimea comparabila cu cea a unei seminte de susan. Pe masura ce embrionul va incepe sa se dezvolte, sistemul nervos (creier, coloana vertebrala) va avea intaietate, urmat de cel circulator si de inima. In saptamanile 8-10, copilul va incepe sa capete forma; vei putea observa asta la ecograf, cand ii vei distinge manutele, degetele, ochii, nasul si gura. Dupa saptamana 10, organele si muschii vor incepe, la randul lor, sa se dezvolte; miscarile nu sunt excluse in aceasta perioada, ba dimpotriva.

In saptamana 12 putem vorbi deja despre rinichi functionali si despre miscari ale capului si muschilor faciali. In saptamanile 16-20, creierul, deja aflat intr-un stadiu avansat de dezvoltare, va fi conectat de catre nervi cu restul corpului. Bebelusul este foarte sensibil la stimuli in aceasta perioada si incepe sa cunoasca simturile, asa ca l-ai ajuta mult daca i-ai furniza un mediu propice cu mangaieri, conversatii, muzica.

Creierul bebelusului tau se dezvolta enorm pana in luna a 7-a de sarcina si devine functional, insa asta nu inseamna ca ultimele 2 luni de sarcina nu sunt la fel de importante. Chiar daca micutul este pregatit pentru viata extrauterina deja, drept dovada fiind numeroasele nasteri premature care au loc la aceasta varsta, lunile a 8-a si a 9-a stabilizeaza dezvoltarea creierului. Asigura-te, asadar, ca ii vei furniza si in aceasta perioada toti nutrientii de care are nevoie si ramai fidela unui stil de viata sanatos si echilibrat.

Evita consumul de alcool in perioada sarcinii si fumatul, deoarece astfel de obiceiuri ar putea afecta dezvoltarea creierului copilului tau. De altfel, orice obicei nesanatos ar putea avea un impact asupra sa in timpul sarcinii, asa ca cel mai indicat este sa ramai pe partea sigura a baricadei. S-a demonstrat ca un rol important in dezvoltarea creierului in timpul sarcinii il au si acizii grasi sanatosi Omega 3; acestia se gasesc de regula in peste, insa daca nu esti o consumatoare inraita, poti sa-i asiguri aportul potrivit de Omega 3 cu suplimente nutritive precum sunt pilulele cu ulei de peste, supranumite si drept “hrana pentru creier”.

Tags:
Categories: Sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *