In timp ce unii medici recomanda evitarea totala a alcoolului, altii sunt de parere ca un pahar nu iti poate face niciun rau. Parerile prietenelor tale care au deja copii pot fi la fel de opuse, iar asta nu poate decat sa te deruteze si mai rau.

Un lucru este sigur: cantitatile mari de alcool consumate in timpul sarcinii pot duce la malformatii congenitale. Pe de alta parte, medicii si cercetatorii nu au o concluzie in privinta efectelor alcoolului consumat ocazional si in doze mici asupra sarcinii.

Cat de mult este prea mult?

Din pacate, cantitatea exacta de alcool care nu afecteaza sarcina nu este cunoscuta, asa ca impactul consumului este imprevizibil, cu atat mai mult cu cat nivelul enzimelor care dizolva alcoolul difera de la o femeie la alta. Tocmai de aceea, majoritatea specialistilor recomanda evitarea bauturilor alcoolice pe intreaga perioada a sarcinii. Consumul poate avea repercusiuni grave asupra fatului, dintre care amintim sindromul alcoolic fetal, intarzieri ale vorbirii si limbajului, dizabilitati de vorbire, trasaturi faciale neobisnuite, dezvoltarea incompleta a capului bebelusului si altele.

Conform unui studiu publicat in 2010 in Journal of Epidemiology and Community Health, copiii ale caror mame au consumat ocazional alcool in timpul sarcinii nu au fost expusi riscurilor unor probleme cognitive sau de comportament. In orice caz, pentru ca studiul a fost realizat in randul unor copii de 5 ani, cercetatorii au mentionat ca nu exista inca o certitudine a faptului ca nu vor fi afectati in copilaria mai tarzie.

zen mami alcool vin pahar

Alcoolul are un impact puternic asupra celulelor creierului si, cum creierul fatului este intr-o continua dezvoltare in timpul sarcinii, cel mai indicat ar fi sa eviti, pe cat posibil, consumul de alcool. Bineinteles, mici exceptii sunt permise atunci cand sarbatoresti ceva impreuna cu familia sau prietenii, cu conditia sa nu exagerezi.

La urma urmei, decizia de a savura sau de a refuza categoric un paharel iti apartine in totalitate. Daca vrei sa-ti iei toate masurile de precautie privind dezvoltarea si sanatatea sarcinii tale, sacrificiul de a nu consuma alcool timp de 9 luni nu este prea mare.

Pe de alta parte, daca hotarasti sa tii un toast si sa gusti putina sampanie la petrecerea de logodna a celei mai bune prietene, nu se poate intampla nimic rau. Pentru a fi sigura, cel mai indicat ar fi sa discuti cu medicul tau despre asta, in urma analizelor privind nivelul de enzime, pentru a lua decizia potrivita pentru tine si pentru copilul tau.

Categories: Sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *